Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Kultowa pizza
Tego dania przedstawiać nikomu nie trzeba, ponieważ zrobiło wielką karierę na całym świecie. Pizza to jedno z tradycyjnych dań włoskich, które na przestrzeni lat przeszło daleko idącą przemianę. Z lokalnego przysmaku przyrządzanego wedle znanej od wieków receptury stało się potrawą równie popularną
Łączenie różnych wpływów
Ciekawym nurtem w świecie kulinariów, który wyraźnie daje o sobie znać od pewnego czasu, jest kuchnia fusion. Jej głównym założeniem jest łączenie motywów wywodzących się z różnych tradycji kulinarnych, a także nowoczesnych i tradycyjnych metod przyrządzania posiłków. To swoiste mieszanie w tyglu ma
Każdy kontynent ma swoje dziedzictwo
Świat jest bardzo złożony. Składa się z wielu narodów, religii, zbiorów tradycji i obyczajów, które zazwyczaj kształtowały się na przestrzeni tysięcy lat. Żyjąc w swoich krajach nie zdajemy sobie do końca sprawy z tego, jak skomplikowanym organizmem jest rzeczywistość, która nas otacza. Ma ona wiele
Restauratorze, segreguj produkty!
Brud – to słowo nie pozostawia żadnych wątpliwości co do jego znaczenia. Wywołuje w nas natychmiastowe skojarzenia z brakiem porządku oraz miejscami lub przedmiotami, które od dawna nie zostały dokładnie wyczyszczone. Dla kontrolerów Sanepidu nieład oznacza również, że produkty spożywcze nie został
Co robi tajemniczy klient?
Polski klient w restauracji staje się coraz bardziej wymagający. Co za tym idzie, również jakość serwowanych potraw oraz obsługa muszą utrzymywać wysoki poziom. To właśnie dlatego zatrudniamy ludzi nazywanych zagadkowo „tajemniczymi klientami”. Praca ta polega przede wszystkim na… odwiedzaniu różne
Akcje tematyczne w sklepach
Zjawiskiem, które przyczynia się do popularyzowania kuchni świata wśród konsumentów jest strategia ofertowa i marketingowa sieci handlowych. Coraz częściej bowiem mamy do czynienia z tygodniami, a nawet miesiącami tematycznymi, w ramach których poszczególne markety przedstawiają nam gamę towarów po
Popularna kuchnia amerykańska
Z czym kojarzy nam się Ameryka? Jednym z coca-colą, innym ze Statuą Wolności, a jeszcze innym z tamtejszą kuchnią. Czy rzeczywiście smakosze mają czego szukać za oceanem? Okazuje się, że tak, ponieważ Amerykanie wypracowali całkiem interesującą narodową kuchnię, którą zajadają się mieszkańcy Stanów
Jak wygląda kontrola Sanepidu?
Kontroli ze strony Państwowej Inspekcji Sanitarnej możemy spodziewać się jeszcze przed rozpoczęciem działalności w branży gastronomicznej. Tylko pomyślne przejście oględzin daje nam możliwość otwarcia własnego lokalu. Możemy spodziewać się wizytacji również w późniejszym czasie, gdy nasza restauracj
Blogerzy – samozwańczy krytycy.
Nie od dziś wiadomo, że kontrola żywności nie zawsze wiąże się z wizytacją odpowiednio wykształconego specjalisty. Coraz częściej różnego rodzaju dania i miejsca oceniane są przez domorosłych krytyk ów, którzy następnie swoje opinie zamieszczają na blogach. Blogerzy stanowią dość liczną grupę osób, k
Gwiazdka Michelin – kulinarny prestiż.
Już w 1900 roku André Michelin opublikował pierwszy z serii przewodników, dedykowany kierowcom poruszającym się po Francji. Współcześnie tego typu informatory wydawane z podziałem na dwie kategorie. Pojawienie się lokalu w „Czerwonym Przewodniku”, traktującym o hotelarstwie i gastronomii, uznawane