Łączenie różnych wpływów
Ciekawym nurtem w świecie kulinariów, który wyraźnie daje o sobie znać od pewnego czasu, jest kuchnia fusion. Jej głównym założeniem jest łączenie motywów wywodzących się z różnych tradycji kulinarnych, a także nowoczesnych i tradycyjnych metod przyrządzania posiłków. To swoiste mieszanie w tyglu ma skutkować wypracowaniem nowej jakości i w niektórych przypadkach rzeczywiście się to udaje. Są nawet restauracje, które specjalizują się właśnie w serwowaniu dań kuchni fusion.
Dla osób miłujących smaki z różnych stron świata to ciekawa opcja. Trzeba podkreślić, że fuzja smaków nie opiera się tylko na łączeniu akcentów z różnych kultur kulinarnych. Ogromne znaczenie ma tu również niestandardowe mieszanie składników i przypraw, często kreatywni kucharze dodają także coś związanego z kuchnią molekularną. Możliwości są szerokie i tak naprawdę od wyobraźni twórców dań zależy, co klient dostanie na swoim talerzu.
Coraz więcej osób decyduje się też na to, aby eksperymentować z kuchnią fusion we własnym, domowym zakresie.